Diumenge 13 de maig Trobada de València i Festa per la Llengua a Les Coves de Vinromà

El proper diumenge 13 de maig cinc Coordinadores comarcals celebren a València el 25 aniversari de la primera Trobada que van organitzar conjuntament l’any 1987. Les Coves de Vinromà acullen la primera Trobada que se celebra al Maestrat. Aquest diumenge s’espera que siga, doncs, doblement històric.

XXV TROBADA DE VALÈNCIA – (el camp de Túria, el Camp de Morvedre, València, l’Horta Nord, l’Horta Sud)

Enguany, cinc entitats comarcals d’Escola Valenciana que treballen per la promoció del valencià estan d’aniversari. La Coordinadora per l’ensenyament en valencià Camp de Morvedre, la Coordinadora pel valencià Camp de Túria, la Coordinadora pel valencià Horta Nord, la Coordinadora pel valencià Horta Sud (Guaix) i la CAPPEPV (València ciutat) celebren els 25 anys de Trobades a la ciutat de València.

L’any 1987 encara no existien totes aquestes Coordinadores comarcals i s’englobaven sota les sigles de la CAPPEPV. Més tard van anar constituint-se i celebrant Trobades a les seues respectives comarques. No obstant, enguany, per commemorar aquesta data tan significativa, les cinc Coordinadores s’han unit per organitzar una Macrotrobada al Cap i Casal per fer una crida clara i oberta: "Sí al valencià. No a les Retallades". Una crida perquè els nostres governants estenguen que la ciutadania valenciana vol més valencià a l’escola i al carrer, més valencià per aconseguir un sistema educatiu plurilingüe real i més valencià perquè el xiquets i les xiquetes, els valencians i valencianes del futur, tinguen més oportunitats.

Programa d’activitats:

 

10.00 h: Cercaviles – quatre columnes cap a l’Albereda
Els alumnes, els pares i les mares, els mestres i els ciutadans que participaran activament de la festa per la llengua partiran de quatre punts de la ciutat per confluir en l’Albereda de València.

 

 

1. Plaça de l’Ajuntament: punt de concentració dels centres educatius de València ciutat
Els representants d’Escola Valenciana que obriran camí a aquesta cercavila aniran acompanyats per representants del món educatiu, polític, social i cultural del País Valencià. Han confirmat la seua assistència els representants de totes les organitzacions que conformen la Plataforma per l’Ensenyament Públic ( sindicats, FAPA, Associacions de directors de Primària i de Secundària), també han confirmat la seua assistència representants d’un bon gruix de l’espectre polític parlamentari valencià ( PSPV-PSOE, Compromís, EUPV, ERPV) i d’institucions acadèmiques com la Universitat de València.

 

2. Parada de Metro de Colom: centres educatius de l’Horta Sud

3. Parada de metro de Benimaclet: centres educatius de l’Horta Nord

4. Torres de Serrans: centres educatius del Camp de Túria i del Camp de Morvedre

 

L’albereda

 

 

11:30 a 13:30 hores: tallers
13:30 hores: dansà a càrrec de la colla Gatzara de Paterna.
14 hores: dinar.
15:30 a 16:30 hores: actuació de Tres fan ball.
16:30 hores: Cloenda. Interpretació massiva de la muixaranga a càrrec de les colles de dolçainers assistents.

 

 

Entre els actes previs a la Trobada de València cal destacar el concert de la Gira d’escola Valenciana, que se celebra hui, divendres 11 de maig a l’IES Ferrer i Guàrdia, Benimaclet.

 

 

IV FESTA PER LA LLENGUA DE LES COMARQUES DE L’INTERIOR DE CASTELLÓ – Coves de Vinromà

 

Aquesta Trobada està organitzada pels Col•lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Maestrat Viu, l’Ajuntament, l’escola i l’AMPA de les Coves de Vinromà.
El diumenge 13 de maig, a partir de les 10 del matí, tindrà lloc la quarta edició de la Festa per la Llengua de les comarques del nord valencià, que comptarà amb la participació de centres educatius, AMPA i entitats del Maestrat, els Ports i municipis veïns.
Seguint la dinàmica habitual de la Festa per la Llengua, els principals destinataris dels tallers i paradetes seran els xiquets i les xiquetes, protagonistes de la principal premissa d’aquestes celebracions: la reivindicació d’una educació de qualitat i en valencià. 
Una vintena d’escoles i instituts, acompanyats d’associacions culturals, editorials i altres entitats cíviques, oferiran al públic assistent la possibilitat de treballar amb manualitats (marcallibres, papiroflèxia, flors amb càpsules de café reciclades, agulles de pit, etc.), aprendre a reparar les punxades dels pneumàtics de la bicicleta, fer de botafocs, participar en un taller de lectura, contacontes, jocs tradicionals o un taller de robòtica.
Durant la celebració de la Festa per la Llengua, hi haurà diverses actuacions a l’entaulat, a càrrec d’agrupacions folklòriques i musicals de les Coves. També es podrà visitar l’exposició dels treballs participants en el concurs de logotips de l’associació Maestrat Viu. 
Els actes previs van començar dissabte passat, 6 de maig, amb la projecció de la pel•lícula "El gat amb botes", que va omplir el saló d’actes de la Caixa Rural de les Coves.
La vespra de la Festa, el dissabte 12 de maig, hi ha programada la representació d’una adaptació de l’obra "El florido pensil", a càrrec del grup Margalló Teatre, com també la presentació del llibre "Terra, costum i conflicte", amb presència de Joan Francesc Mira i de l’autora, la covarxina Laura Villaplana. 
A banda, la celebració de la Festa per la Llengua d’enguany vol ser una mostra pública de la unitat de mestres i famílies a l’hora de refermar el valor d’una escola de qualitat i per a tothom, davant de les polítiques de retallades en els pressupostos d’educació, l’augment de les ràtios d’alumnat per aula o uns projectes d’ensenyament plurilingüe que no poden deixar de costat la protecció i arrelament de la nostra llengua. No debades, el lema d’enguany és "Ara més que mai, ni un pas enrere. Tots junts per un ensenyament públic, en valencià i de qualitat!". 
Aquesta Festa va començar fa uns anys amb la idea d’unir els municipis de l’interior de Castelló, i s’ha estés amb la participació de centres i entitats de localitats costaneres, des de Vinaròs a Torreblanca. 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: